Homeopatija

dr C.F.S.Hanemann, otac homeopatije.

Image
Image

Osnivač homeopatije

DR C.F.S. HAHNEMANN - OTAC HOMEOPATIJE

1755-1843

Hristian Friedrich Samuel Hahneman rođen je 10. aprila 1755. godine u Majsenu kao sin slikara porcelana.

Od 1775-1779. Studirao je medicinu, prvo u Lajpcigu, zatim u Beču i Erlangenu.

Hahneman je bio pravi lingvista i tokom studija zarađivao je za život prevodeći medicinska dela. Savršeno je govorio latinski, grčki, hebrejski, engleski, francuski, italijanski i sirijski jezik.

Image
Image

1781. mladog lekara nalazimo u Desau, gde je proširio znanje o hemiji i proizvodnji lekova kod farmaceuta Hezelera. Oženio se 1782. sa Henriete Leopoldine Kihler, pokćerkom ovog farmaceuta, i otvorio ordinaciju u Gomernu.

Samo dve godine kasnije odustao je od prakse. Bio je razočaran konvencionalnom medicinom tog vremena i njenim „varvarskim“ metodama. Nije želeo da ima nikakve veze sa lekom koji "život lako pretvara u smrt ili donosi nove bolesti i hronične tegobe koje je često teže mogao ukloniti od osnovnih bolesti". Bavio se samo hemijom i pisanjem.

Kada nije video vezu sa Kalenovim objašnjenjima za opisane fiziološke efekte kinina prilikom prevođenja Kalenove teorije o apoteci 1790. godine, odlučio je da sam unese kinin. Ubrzo je razvio sve simptome malarijske groznice, groznice koju leči kora kinina.

Image
Image

Svaki put kada je prestao da uzima kinin, simptomi su nestajali. Pojavili su se čim je ponovo uzeo koru kinina Položen je kamen temeljac homeopatije: „Lečenje sličnog sličnim„. Međutim, trajalo je još šest godina pre nego što je Hahnemann iz ovog eksperimenta formulisao teoriju homeopatije„

Testirao je na sebi brojne supstance, na članovima porodice i prijateljima. Godine 1796. prvi put je formulisao novo pravilo isceljenja: Osnovni princip homeopatije, na osnovu kojeg se prepisuje homeopatski preparat,jeste princip sličnosti, izražen u uslovnoj formi; SIMILIA SIMILIBUS CURENTUR, i znači – slično se sličnim leči.

Image
Image

U određivanju lekova, homeopata traži analognu sliku, odnosno totalitet simptoma koji odgovara slici leka. Preparat odabran na osnovu totaliteta simptoma naziva se SIMILIMUM.

1810. objavio je svoje glavno delo, „Organon der Hajlkunst„, u kojem je predstavio teoriju i praksu homeopatije. Za njegovog života pojavilo se pet izdanja i prevedeno je na deset jezika. Šesto izdanje objavljeno je tek 80 godina nakon njegove smrti.

Hanemann je nekoliko puta menjao prebivalište kako bi ustupio mesto nezadovoljnim kolegama lekarima i farmaceutima. 1811. preselio se u Lajpcig da bi na univerzitetu držao predavanja o svojoj novoj metodi lečenja.

Image
Image

Sjajni terapeutski uspesi koje je on postigao homeopatskim lekovima u epidemijama kolere i tifusa, izazvao je bes njegovih kolega i lajpciških farmaceuta. Sam je pravio lekove i davao ih svojim pacijentima, što je naravno iritiralo farmaceute. 1819. godine vlasti u Lajpcigu zabranile su mu proizvodnju i izdavanje homeopatskih lekova. Samim tim njegov medicinski rad u Lajpcigu nije vise bio moguć.

Ubrzo nakon toga, Vojvoda od Ketena ponudio mu je mesto ličnog lekara u kombinaciji sa dozvolom da nesmetano vežba svoje isceliteljske veštine u vojvodstvu i da sam izdaje svoje lekove. Haneman se preselio u Keten 1821. godine, gde je njegov boravak u Ketenu bio posvećen proučavanju medicinskih dela, pisanju i lečenju bolesnih.

Image
Image

1830. godine umrla mu je 67-godišnja supruga Henriete, sa kojom je bio u braku 48 godina sa kojom je izrodio desetoro dece. Nakon toga je nastavio da živi u Ketenu sa dve svoje ćerke. Od 1831-1832. Hahneman je postigao veliki uspeh u lečenju epidemije kolere. Homeopatija je dobila veliki podsticaj ne samo u Nemačkoj, već i u Americi, Engleskoj, Mađarskoj, Francuskoj, Italiji i drugim zemljama.

1834. godine izvesna markiza Marie Melanie d'Hervilli došla je iz Pariza na lečenje u Keten. Bila je to 34-godišnja slikarka i pesnikinja. Bila je to ljubav na prvi pogled između Melanie i Hahneman-a, i uprkos protivljenju porodice, venčali su se nakon šest meseci. Haneman je imao skoro osamdeset godina. Veći deo svog bogatstva zaveštao je deci i otputovao u Pariz 1835. godine, gde je ubrzo sa ženom vodio homeopatsku praksu. Bio je u drugoj mladosti i vredno je radio na unapređenju homeopatije. Sa LM / K potencijama, razvivši nov metod potenciranja.

1843. Hahnemann se razboleo od teškog oblika bronhitisa i umro 2. jula 1843. Hahnemann je sahranjen na čuvenom pariskom groblju „Simetier du Pere-Lasese„.

DR C.F.S. HAHNEMANN

Documentary