KAKO IZGLEDA UZIMANJE SLUČAJA

(homeopatska konzultacija)

U ugodnoj atmosferi homeopat uspostavlja odnos s klijentom koji mu omogućava da se osjeća udobno i sigurno kako bi mogao podijeliti svoja osjećanja i iskustva.Za homeopata je svaki klijent jedinstven i zahtijeva individualizirani pristup. U toku razgovora homeopat prikuplja informacije te dobiva „sliku“ pacijenta . Svrha homeopatskog razgovora je da se dođe do totaliteta simptoma na tjelesnoj, emocionalnoj i psihičkoj razini klijenta. Homeopat sluša i posmatra klijenta aktivno i empatično i ako klijent osjeti pažnju i razumijevanje, a ne osudu, pokazati će svoje unutrašnje stanje ili suštinu. Bit nije prikupljanje što više podataka, nego dobivanje žive slike suštine unutrašnje patologije klijenta.

Najčešće intervju ili konzultacija započinje postavljanjem pitanja klijentu da opiše svoj problem.Klijenti većinom počinju opisivati uglavnom tjelesne probleme , govore svoje liječničke dijagnoze, donose laboratorijske testove, nalaze i sl. Homeopat se u početku zadovoljava tim informacijama iako one nisu od presudne važnosti za propisivanje homeopatskog lijeka, ali su važne za ocjenu ozbiljnosti bolesti , a posebno za prognozu budućnosti zdravstvenog stanja.

Važan je slijed tj. evolucija sadašnjeg patološkog stanja klijenta, točan redoslijed pojave simptoma.Kada se to dogodilo? Je li simptomima ili bolesti prethodio neki veći životni događaj? Što bi mogli biti uzroci za nastajanje simptoma? Uglavnom fokus je na nekolio glavnih utjecaja koji su mogli dovesti do sadašnjeg pataloškog stanja: – mentalni ili emocinalni šokovi.(npr. smrt bliske osobe , odvajanje od voljenih osoba, financijski gubitci, gubitak posla, kriza identiteta i drugi životni stresovi ) – svaka ozbiljnija bolest koja je mogla utjecati na opće zdravlje klijenta

 • Svi tretmani koje je klijent primio u toku cijelog života jer terapije često mogu biti supresivne (potiskujuće) . Važno je razmotriti primanje lijekova, operacije ,psihoterapije,tireoidni hormoni, kontracepcija, kortikosteroidi, antibiotici
 • Vakcine koje je klijent primio i reakcije na njih

Postoje još i standardna pitanja  kao što su:

 • Okruženje – osjetljivost na promjene vremena, tolerancija prema temperaturi, vlažnosti zraka, suncu, vjetru, zatvorenom prostoru isl.
 • Vrijeme, sezone – dolazi li do nekih promjena u toku određenih sezona ili doba dana
 • Spavanje i snovi- kvaliteta spavanja, položaji spavanja, vrijeme i razlozi buđenja, otkrivanje ili pokrivanje određenih dijelova tijela, obični snovi ili noćne morei, somnabulizam, zvuci u toku spavanja, itd.
 • Ishrana – apetit, žeđ, omiljena hrana, averzije prema određenoj hrani ili pogoršanja od određene hrane
 • Seksualnost- seksualna želja smanjena ili povećana, posebne opsesije vezane za seks
 • Tjelesni sistemi – funkcioniranje cirkulatornog, endokrinog, gastrointestinalnog, respiratnornog, kože, kod žena menstrualna funkcija i trudnoća.
 • Životna energija – kvaliteta životne energije u svakodnevnom životu u različitim okolnostima
 • Emocije- strahovi, fobije, depresija, iritabilnost, nedostatak samopouzdanja nakon trudnoće.
 • Odnosi-  prema vojenim osobama, prijateljima, radnim kolegama
 • Mentalna razina- pamćenje, koncentracija, postoje li halucinacije i deluzije
 • Obiteljska povijest bolesti

Nakon uzimanja cijelog slučaja homeopat  u završnoj analizi koja se zove diferencijacija  proučava lijekove  i odabire onaj koji se najviše poklapa sa suštinom totaliteta simptoma klijenta.

Mogu Pomoći I vama

Mogu Pomoći I vama

KONTAKT Secured By miniOrange